
Koiran rankaiseminen
Koiran kasvattaminen on pitkä ja haastava prosessi, joka sisältää sekä palkitsemista että rankaisemista. Koiria rangaistaan tragedioiden välttämiseksi, oikeanlaisen käytöksen opettamiseksi perheessä ja yhteiskunnassa sekä kurin ylläpitämiseksi. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan osaa käsitellä lemmikkejään oikein. Kuinka siis rangaista koiraa oikein, välttäen väkivaltaa ja traumatisoimatta sen psyykettä?
Miksi rangaista koiraa?
Koiran rankaiseminen on luonnollinen osa koulutusprosessia. Koulutuksessa on huomioitava koiran luonne ja käyttäytyminen. Siksi on tärkeää luoda henkilökohtainen suhde koiraan ja oppia tuntemaan se.
Yleensä käytämme rangaistusta koiran ohjaamiseksi oikeaan käytökseen, kun kannustaminen ei toimi. Koiran on oltava selkeästi tietoinen epämiellyttävistä seurauksista, jotka seuraavat sen toimintaa. Tämän tunteen tulee muodostua refleksiksi.
Valitettavasti rankaiseminen on ainoa tehokas keino dominoivien koirien kurissa pitämiseksi. Nämä ovat yleensä taistelukykyisten rotujen uroskoiria. Tiukat toimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta koira ei yrittäisi ottaa perhettä hallintaansa.
Kuinka rangaista koiraa oikein
Koiran rankaisemisen perusperiaate ei ole epämukavuuden aiheuttaminen, vaan tyytymättömyyden osoittaminen. Koiran rankaisemiseen on vain kolme tehokasta tapaa:
- tiukka äänensävy eläintä kohtaan;
- talutushihnan nopea nykäisy ja kiristäminen;
- lyhytaikainen huomiotta jättäminen.
Rangaistuksen valinta tulisi perustua tilanteeseen. Esimerkiksi huonekalujen tai tavaroiden vahingoittamisesta nuhtelua tiukalla äänellä, ruoan tai roskien keräämisestä kadulta hihnan vetämistä ja ”viereen” käskemistä, tai aggressiivisesta käytöksestä leikin välitöntä lopettamista ja huomiotta jättämistä jonkin aikaa.
Huomioi seuraavat tekijät koiraa rangaistaessa:
- koirasi käytös – jos koira esimerkiksi karkasi, mutta palasi käskystäsi takaisin, sitä ei pidä rangaista;
- koiran ikä – pentua tulisi mieluummin palkita, kun taas sääntöjä rikkova aikuinen koira ansaitsee rangaistuksen;
- koiran luonne – aktiiviset, helposti kiihtyvät koirat vaativat tiukkaa kuria ja ankaruutta, mutta käytöksesi tulisi olla rauhallista ja lempeää;
- johdonmukaisuutesi – sääntöjen rikkomista tulisi aina seurata rangaistus, poikkeuksia ei saa tehdä;
- ajoitus – koiria ei tulisi rangaista 10 minuuttia rikkeen jälkeen, sillä koira ei enää yhdistäisi rangaistusta toimintaansa.
Kuinka koiraa ei tulisi rangaista?
Koirien rankaisemiseen on yleisiä menetelmiä, joita ei voida pitää tehokkaina. Päinvastoin, ne voivat aiheuttaa jopa enemmän ongelmia. Näitä ovat:
- ruoan ja lelujen poisottaminen ei ole rangaistus, vaan aiheuttaa tarpeetonta stressiä. Koiralta ei pitäisi ottaa pois ravitsevaa ruokaa eikä sen henkilökohtaisia tavaroita;
- eristäminen – koiran poistaminen sosiaalisesta kontaktista aiheuttaa vain psykologisia ongelmia ja johtaa aggressioon;
- fyysinen rankaiseminen, kuten lyöminen tai nipistäminen, voi aiheuttaa ahdistusta ja epäluottamusta omistajia kohtaan. Tämän seurauksena eläimestä tulee torjuva ja psykologisesti vaurioitunut.
Milloin koiraa tulisi rangaista?
Koiraa tulisi rangaista vain silloin, kun se rikkoo vakiintuneita käyttäytymissääntöjä. Tämä tarkoittaa, että aikuisiän saavutettuaan sen pitäisi tietää, mitä se saa ja mitä ei saa tehdä. Järjestys tulisi opettaa pennulle jo varhaisessa iässä, mieluiten 4-6 kuukauden iästä alkaen.
Rankaise koiraasi vain, kun se jää kiinni itse teosta. Viivästynyt rankaiseminen on hyödytöntä, koska eläin ei yksinkertaisesti ymmärrä, mikä meni väärin. Yhteyden koiran toiminnan ja seurausten välillä tulisi olla selkeä.
Jos eläin on tottelematon, anna sille mahdollisuus korjata käytöksensä. Osoita, että et ole tyytyväinen käytökseen ja ilmaise se voimakkaasti. Vasta kun tiukkaa ”ei” on sivuutettu, voit rangaista koiraa.
Rankaiseminen ilman varoitusta ja mahdollisuutta korjata käytöstä ei ole tehokasta. Koira saattaa katkeroitua ja lakata luottamasta sinuun. Lisäksi vääränlainen ja epäoikeudenmukainen rangaistus voi aiheuttaa eläimelle psykologisia ongelmia.
Milloin koiraa ei koskaan tulisi rangaista?
On tilanteita, joissa koiraa ei missään tapauksessa tulisi rangaista. Nämä ovat yleensä ihmisen aiheuttamia väärinkäytöksiä. Useimmiten tämä tapahtuu sääntöjen muuttamisen yhteydessä, esimerkiksi kun koiran on aina annettu nukkua sohvalla ja yhtäkkiä se ei enää miellytäkään.
Koiraa ei koskaan pitäisi nuhdella, kun se lähestyy omistajaansa kiireellä. Jos koirasi haukkuu, kun ketään ei ole kotona, sekään ei ole syy rangaista sitä. Päinvastoin, se alkaa ajatella, että juuri sen haukkuminen ja ulvominen toi sinut kotiin, ja sitä se halusikin.
Koiria ei pitäisi rangaista niiden luonnollisista tavoista. Esimerkiksi mäyräkoira kaivaa puutarhassa, newfoundlandinkoira käy uimassa järvessä tai rottweiler pitää meteliä havaitessaan vaaran. Nämä refleksit ovat geneettisiä eikä niitä voi ylittää.